27 Eylül 2020 Pazar

Preveze Deniz Zaferi

 PREVEZE DENİZ ZAFERİ


Ohannes Umed Behzad, Preveze Deniz Zaferi


Kardeşleriyle birlikte korsanlık faaliyeti yürüten Hızır Reis Cezayir Sultanı olarak, 1533’te 18 kaptanıyla beraber İstanbul’a gelerek Kanuni Sultan Süleyman’la görüştü ve Osmanlı Devletine tabi olduğunu bildirdi. Kanuni bu bağlılığa karşılık ona “Hayreddin” unvanını ve kaptan-ı deryalığı verdi.

1534 yılında Barbaros Hayreddin Paşa Akdeniz’e açıldı. 1535 yılında İtalya sahillerine saldırdı ve Tunus taraflarına giderek korsanları temizledi ve Tunus’u ele geçirdi.


Osman Nuri Paşa, Preveze Deniz Zaferi

1537 yılında Kanuni Sultan Süleyman Venedik’in elinde bulunan ve Arnavutluk’a yakın olan Korfu Adası üzerine sefere çıktı. Kanuni, Venedik’e elçi göndererek Habsburglara karşı ittifak önerdi. Venedik bu teklifi reddetti. Bu teklifin reddedilmesi üzerine Korfu Adası kuşatma altına alındıysa da ada ele geçirilemedi.

Bunun üzerine Papa 3. Paolo önderliğinde bir Haçlı İttifakı oluşturuldu. Bu ittifakın içinde İspanya, Venedik, Ceneviz, Papalık ve Malta Şövalyeleri bulunmaktaydı. Oluşturulan donanmanın başına ünlü amiral Andrea Doria getirildi. Haçlı donanmasında 112 kadırga, 50 kalyon ve 140 barka ile 60 bin civarında asker bulunmaktaydı. Barbaros Hayreddin Paşa’nın komutasındaki Osmanlı donanmasında ise 122 kadırga ve kalyon ile birlikte 12 bin civarı levend bulunmaktaydı.

28 Eylül 1538 sabahı iki donanma Preveze açıklarında karşılaşmıştı. Rüzgarın olmaması yelkenli gemiler kullanan Haçlı donanması için bir dezavantajdı. Rüzgarın esmesiyle harekete geçen Haçlı donanması Osmanlı donanması karşısında büyük bir hezimete uğradı. Osmanlı donanmasında gemi kaybı olmazken, Haçlı donanmasının gemilerinin bir kısmı battı ve bir kısmı da Osmanlıların eline geçti. Bu zaferle birlikte Osmanlı Devleti, Doğu Akdeniz’deki hakimiyetini güçlendirdi. Çaka Bey ile başlayan Türk denizcilik tarihinin Koyun Adaları Zaferi ve Cerbe Zaferi ile birlikte en önemli zaferidir.

 


Barbaros Hayreddin Paşa
 
 
 
Andrea Doria


Barbaros Hayreddin Paşa'nın Sancağı


 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Coğrafi Keşifler - 2

Avrupalılar Batlamyus’un haritasına başlangıçta çok ciddi bir katkı sağlayamamışlardır. Müslümanlardan aldıkları bilgiler doğrultusunda Do...