15 Ekim 2020 Perşembe

Coğrafi Keşifler - 2

Avrupalılar Batlamyus’un haritasına başlangıçta çok ciddi bir katkı sağlayamamışlardır. Müslümanlardan aldıkları bilgiler doğrultusunda Doğu hakkında ilk bilgilere ulaşmışlardır. Haçlı Seferlerinin büyük bir kısmının başarısızlığa  uğraması İtalya devletlerinin Müslüman Türklerle çok yakın ticari münasebetlerde bulunması sebebiyle Venedik ve Cenevizliler orta ve Uzak Doğu hakkında ilk bilgilere ulaşmışlardır. Ancak Moğolların Uzak Doğudan Orta Doğuya gelmeleri, Anadolu Selçuklu Devletine büyük bir darbe indirmeleri Papalık ve İtalyan devletlerin dikkatini çekmiştir. 1243 yılında Kösedağ Savaşında Selçukluların Moğollar tarafından mağlup edilmesi ve Anadolunun Moğol işgaline uğraması nedeniyle Papalığın öncülüğü ve Venedik ile Cenevizin finanse etmesiyle Uzak Doğuya ilk seyyahlar gönderilmeye başlanmıştır. 

Papa 4. İnnocent Venedik’in desteğiyle 1245 yılında Plan Carpini isimli bir papazı elçi olarak Moğollar ve Kıpçaklara gönderdir. Plan Carpini Karakum’a kadar gitti. 1248’de aynı bölgeye Andrea isimli papaz gitmiştir. 1253’te William Rubruk Moğolistan’a giderek burada 2 yıl kaldı ve Doğu hakkında önemli bilgiler verdi. Özellikle Moğollar, Türkistan ve Horasan hakkında Avrupalıların hiç bilmedikleri bilgiler Çin ve Hindistan’ın zenginlikleri bu seyahatnamelerde anlatılmıştır. Venediklilerin ipek ve baharat yolundan gelen malları Avrupa’ya taşımak suretiyle büyük zenginlik elde etmeleri, Venedikli tüccarlarda bu zenginliğin kaynağını öğrenme merakı ortaya çıkarmıştır.

Papalığın himayesi ve Venedik’in masrafları karşılaması suretiyle Polo kardeşler ( Marco, Nikolo, Maleo ) Uzakdoğu’ya seyahatler yapmışlardır. Birkaç defa seyahat eden Marco Polo 1271 yılında Venedik’ten hareket ederek Türkistan üzerinden Bedehşan, Hotan ve Gobi çölünü aşarak Moğolistan’a gitmiş Hülagu Han ve Kubilay Hanla görüşmüş onlarla dostluk kurmuştur. Dönüş yolunda Çin, Hindistan, Sumatra, Türkistan, Horasan üzerinden Anadoluya gelmiş ve buradan Venedik’e dönmüştür. Gerek önceki seyyahlar gerekse Polo kardeşler Çin ve Hindistan’da gördükleri zenginlik karşısında büyük bir şaşkınlığa uğrayarak gördüklerini seyahatnamelerde anlatıp buraları cennet olarak tasvir etmiştir.

Marco Polo portrait.jpg 
Marco Polo

Hulagu Khan.jpg 
Hülagu Han

YuanEmperorAlbumKhubilaiPortrait.jpg 
Kubilay Han

 
Papa 4. İnnocent ve Moğollara gönderdiği elçiler

 
William Rubruk'un seyahat güzergahı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Coğrafi Keşifler - 2

Avrupalılar Batlamyus’un haritasına başlangıçta çok ciddi bir katkı sağlayamamışlardır. Müslümanlardan aldıkları bilgiler doğrultusunda Do...