2 Ekim 2020 Cuma

Tarihte Bugün: Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs'ü fethi ( 2 Ekim 1187 )

 

KUDÜS’ÜN SELAHADDİN EYYUBİ TARAFINDAN FETHİ (1187)

Kudüs, üç Semavi din tarafından kutsal kabul edilen bir şehirdir. Yahudiliğe göre kutsallığı; Hz. Davud’un Kudüs’ü İsrail Krallığının başkenti olarak kurması ve Hz. Süleyman’ın tapınak inşa ettirmesinden dolayıdır. Hristiyanlığa göre ise; Hz. İsa’nın burada çarmıha gerilmesinden dolayıdır. İslam’a göre ise buranın ilk kıble olması ve Hz. Muhammed’in buradan miraca çıkmasından dolayı kutsal kabul edilir.

 

Birinci Haçlı Seferi ve Kudüs

Haçlı Seferleri, 11. Yüzyılın sonlarında Avrupa dünyasının “Kudüs’ü kurtarma” sloganı ile, Türkleri Anadolu’dan atmak ve bütün Yakın Doğu’yu ele geçirmek için başlattığı siyasi amaçlı askeri bir harekettir. Bu hareket, 1096 yılında başlayan Birinci Sefer ile 1291’de Latin Hristiyanların Doğu’da son merkezleri olan Akka’dan çıkarılmalarına kadar süren bir dönemdir. Bu dönemde dokuz büyük sefer yapılmıştır.

Haçlı Seferlerinin görünürdeki nedeni dini olsa da esas sebep Avrupa toplumunun içinde bulunduğu siyasal, sosyal ve ekonomik nedenlerdir. Türk ve İslam dünyasındaki zenginliği gören Haçlılar bu zenginlikleri ele geçirmek amacıyla 1096 yılında harekete geçtiler. İlk olarak Anadolu Selçuklularının başkenti olan İznik’i 19 Haziran 1097’de ele geçirdiler. Daha sonra 10 Mart 1097’de Urfa’yı ele geçirip Urfa Haçlı Kontluğunu kurdular. Daha sonra Antakya’ya yönelen Haçlılar burada Türklerin büyük direnişiyle karşılaştılar. Büyük Selçuklu Sultanı Berkyaruk’un ordu göndermesi üzerine Haçlılar geri çekildi. Ancak şehirde yaşayan Ermenilerin ihaneti üzerine 3 Haziran 1098’de Antakya’yı ele geçirdiler ve Müslüman halkı katlederek şehirde yağma yaptılar.

Daha sonra Haçlılar Beyrut yakınlarında Fatımilerin topraklarına girdiler. Selçukluların ve Abbasilerin düşmanı olan Fatımiler 1098’de Kudüs’ü Selçukluların elinden almıştı. 7 Haziran 1099’da şehrin önüne gelen Haçlılar şehri kuşattılar 15 Temmuzda ise şehri ele geçirdiler. Şehirde yaşayan Müslüman ve Museviler katliama uğradılar. Kudüs’ün ele geçiren Haçlılar burada bir krallık kurdular.

1144’te Nureddin Zengi’nin Urfa’yı yeniden fethmesi Avrupa’da şok etkisi yarattı. Bunun üzerine ikinci Haçlı seferi düzenlendi. Ancak bu sefer Haçlılar için büyük bir hezimet oldu. Urfa’nın ele geçirilmesi ve 1176 yılındaki Miryakefalon Zaferi Türk ve İslam dünyası için büyük bir moral oldu.

1186 yılında Haçlılar Müslüman kervanına saldırarak barış anlaşmasını bozdular. Bunun üzerine Selahaddin Eyyubi savaş ilan etti . Selahaddin Eyyubi Sennabra yakınlarındaki Ürdün suyunu geçerek 2 Temmuzda Tiberias’ı ele geçirdi. 3 Temmuzda Haçlı Ordusu harekete geçince Selahaddin Eyyubi ordusunu Hıttin mevkiine yerleştirdi. 4 Temmuzda yapılan savaşta Haçlılar yenildi. Bunun ardından Taberiye, Akka, Nablus, Yafa, Sayda, Beyrut, Askalan, Gazze, Müslümanların eline geçti. Ardından 2 Ekimde Kudüs teslim oldu. Selahaddin Eyyubi Kudüs halkına merhametli davrandı ve gitmelerine izin verdi. Kudüs’ün Müslümanlarca fethinden sonra, Kudüs’ü ele geçirmek için Üçüncü Haçlı Seferi düzenlendi. Ancak üçüncü seferde Kudüs’ü ele geçiremediler ancak Kıbrıs ve Akka’yı ele geçirdiler. Kudüs bu tarihten 1918 yılına kadar Müslümanların hakimiyetinde kaldı.

  
Selahaddin Eyyubi Minyatürü, El Cezeri

Kubbet-üs Sahra

Eyyubiler Devleti Sınırları

Birinci Haçlı Seferi ve Kudüs

Mescid-i Aksa

Ağlama Duvarı

Selahaddin Eyyubi ve Luzinyalı Guy

Zeytin Dağı

Tapınak Dağı

Selahaddin Eyyubi'nin Türbesi, Şam

Hıttin Savaşı

 


1 yorum:

Coğrafi Keşifler - 2

Avrupalılar Batlamyus’un haritasına başlangıçta çok ciddi bir katkı sağlayamamışlardır. Müslümanlardan aldıkları bilgiler doğrultusunda Do...