26 Eylül 2020 Cumartesi

Termopylae ve Artemision Deniz Muharebeleri (M.Ö. 480)




 

TERMOPYLAE VE ARTEMİSİON DENİZ MUHAREBELERİ (M.Ö. 480)

Pers kralı 1. Serhas, Termopylae’ye ulaşma zamanının hem Olimpiyat Oyunlar’na hem de Sparta’nın önemli bir ulusal kutlaması olan Carneia’ya denk geleceğini hesaplamıştı.  Spartalılar açısından bu dönemde savaşmak kutsal değerlere saygısızlık sayılmaktadır. Bu koşullarda rağmen yaklaşan tehditin ciddiyetini gören Spartalılar, Kral 1. Leonidas’ı kişisel korumasını oluşturan 300 hippeisi (kraliyet muhafızları) ile savaşa gönderdi. Kral Leonidas Hellen İttifakına katılmış olan Mora’dan ve Termopylae yolundaki diğer kentlerden katılan birliklerce güçlendirildi. Bu ordu Termopylae Geçidi’ne ulaştıklarında, en dar yerinde daha önce Fokida’lıların inşa etmiş olduğu savunma duvarını işgal ettiler.

 
Pers kralı Serhas

Pers ordusu Termopylae’ye Ağustos ayı ortalarında ulaşmıştı. Pers kralı Serhas dört gün boyunca saldırıya geçmedi. Saldırıya geçmemesinin esas nedeni donanmasının fırtına nedeniyle halen bölgeye ulaşmamış olmasıydı. Donanmanın gelmesiyle saldırı emrini verdi. Ancak Pers ordusu Falanks düzenindeki Sparta Ordusunu aşamadı. İki gün boyunca Hellen savunması Ölümsüzlerin saldırıları da dahil olmak üzere tüm Pers saldırılarını durdurmayı başardı. İkinci günün sonunda Ephialtes adındabir köylü Perslere Hellen hattının gerisine çıkabilecekleri bir dağ yolunu söylemiştir. Geçidin arkasına sızan Pers ordusu Sparta ordusuna saldırdı. Sparta ordusu direnmeye çalışsa da Kral Leonidas ve tüm askerleri öldürüldü.

 
Kral 1.Leonidas Sparta Arkeoloji Müzesi, Yunanistan

Termopylae muharebesi sırasında Hellen donanması Artemision Boğazını tutmuştu. Bu donanma üç gün boyunca boğazı tutmayı başarmıştı. Üçüncü günün sonunda Termopylae’deki mağlubiyet haberi duyulunca donanma, Artemision Boğazını tutmaya gerek görmeyerek Salamis Adasına çekildi.

 
Falanks Düzeni
 
 
 
Ölümsüzler


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Coğrafi Keşifler - 2

Avrupalılar Batlamyus’un haritasına başlangıçta çok ciddi bir katkı sağlayamamışlardır. Müslümanlardan aldıkları bilgiler doğrultusunda Do...